Bio

ARNULF.BE is het pseudoniem van de Belgische cartoonist en striptekenaar Arnout Fierens (Leuven, °1964).                       

Lees het artikel in Comiclopedia over ARNULF.BE 

Hij is gespecialiseerd in cartoons en strips over Werk, Bedrijfsleven, Milieu, Gezondheid, Politiek, Kunst&Cultuur en Diversiteit

Sinds 1999 tekent hij cartoons voor bedrijven, vakbonden, provincies en gemeenten, regionale en federale overheden, en allerlei organisaties uit de sociale, culturele en politieke wereld.

Samen met onder meer NIX was hij cartoonist voor het studentenblad VETO (1989-1992) van de KU Leuven. Om zijn kansen op de arbeidsmarkt veilig te stellen, behaalde hij een Speciaal Baccalaureaat in de Wijsbegeerte. Hij werkte ondertussen even aan het kunsthistorische proefschrift ‘De uitvinding van de verf en haar invloed op de ontwikkeling van de schilderkunst’, maar koos alras voor een andere weg.

Eén boekje verdient een speciale vermelding. In 1998 publiceerde hij samen met Erik Paredis het cartoon- en stripboek De draak, de ketters en de geit. Een verhaal over de wereldwijde oorlog om jobs. Het succes bleef niet uit. Nadat de pers dit volksopvoedkundige werkje aanvankelijk links liet liggen, werd het in de daaropvolgende jaren volkomen genegeerd.

de draak cover

Omdat men van de roem alleen niet kan leven, beproefde hij met wisselend succes zijn geluk als bibliotheekbediende, luchthavenarbeider, gemeentelijke Noord-Zuidconsulent, educatief medewerker, reisbegeleider, palettenstapelaar, redacteur, vorkheftruckchauffeur, staflid communicatie, gitaarleraar en jazzgitarist. Om dezelfde reden, en ook wel uit liefde, huwde hij een nijvere en hoogopgeleide vrouw.

Van 1999 tot 2008 tekende hij over de politieke actualiteit voor het maandblad Samenleving en politiek – beter bekend als Sampol. In 2003 verscheen een compilatie van zijn werk: 10 jaar Samenleving en politiek in beeld. We kijken terug met cartoons van Arnulf. Een groot deel van die tekeningen kun je nu in het archief van Sampol bekijken.  

    sampol mei 68               sampol congo              vrije meningsuiting sampol

   cover 10j sampol                       cover 10j sampol2                               

Van 2004 tot 2012 was hij illustrator en cartoonist voor Eigen Aard, later Vrouwen met Vaart.

VmV amadeo

Hij nam deel aan het cartoonboek Je suis Charlie van 53 professionele cartoonisten naar aanleiding van het drama bij Charlie Hebdo in januari 2015. De opbrengst van dat boek gaat integraal naar de redactie van Charlie Hebdo en naar de nabestaanden van de vermoorde collega’s.

charlie

ARNULF.BE publiceert in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Blijmoedig timmert hij verder aan de weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s